Gambar Kenangan Kawan-kawan Di Kem ICT 2011

Monday, 2 January 2012

Hari kedua di KEM

sori sangat2..bab lambat tulis...untuk pengetahuan korang...ary nie din yg tls...so die akn gne bhse diri die aq je...hari kedua nie emg penat la...da la x lene nk tdo..pas 2 pgi2 kne wat explore race...penat nye...tpi nk wat camne kan...kne la tabah kn diri nie...then..mula la  pengembaraan aku dan kumpulan.Aku masuk kumpulan 3,mula-mula kene jaln jjjaaaaoooohhhhh sangat..penat aq...lepas 2 kumpulan 3 kne cari sekolah kebangsaan parit penghulu...dah cari-cari...lama la jugak nak cari...tapi tak jumpe-jumpe juga...so...aku putus kan untuk pergi tanye orang...mase nak tanye 2 kumpulan lain dan fasi-fasi siap menganjing lagi...diorg cakap aku singgah rumah ke...aku sabo...je la kn...

lepas dah tanye 2 kami pegi la dan jumpe jugak akhir nye sekolah 2...ha...nie la FIRST TASK yang kami kene buat...kami kene tangkap belut...kami x boleh main-main sebab kami da jadi kumpulan harapn bagi seorang fasi nie...seriously aq ckp..emg geli nk pegang...da la licin..nasib baik belut 2 x gigit...aku cuba judak pegang belut 2 supaya tak jatuh...setiap seorang kene pegang sekor belut untuk di masuk kan ke dalam baldi yang lain...walaupun takot..tapi kami cube jugak...akhir nya dapat la semua belut 2 dipindah kan...tapi ade satu kejadian yang terjadi...ha..nk tau..kjap lagi aku bagitau...

lepas belut kami kene jalani TASK yang ke-2 pulak...kali nie tak de geli-geli..yg ini kene pakai otak pulak...kami kene cuba penuh kan buluh yg ade 40 lubang mengguna kan air... tapi...kami tak lepas cabaran 2...so...sebagai balasan...kami kene ambil lumpur dan sapu ke muka masing-masing...habis muka nie penuh dengan lumpur...lepas lumpur kami pergi ke TASK yg ke-3...kali nie emg busuk la...kami kene pergi dekat kebun getah dan ambil semua getah yang telah ditoreh...setelah semua getah telah dikumpul...kami kene perah getah 2 sampai kering...habis tangan kami...busuk...tpi..busuk-busuk pon bermakna tau...kami dapat merasai pengalaman bagaimana kehidupan orang kampung...bru aq tau begitu susah kehidupan umi masa umi kecik-kecik dulu...sekarang nie kami pergi ke TASK yang terakhir...yang nie emg susah sekali la...bayang kan...kne kopek kelapa muda dengan menggunakan alam sekitar je...so...kami sepakat untuk mengguna kan batu sebagai alat mengupas kelapa...masa 2 group kami da ketinggalan...kire nya kami nie yang terakhir la...hehehe....agak lama la jugak nak kopek kelapa nie...ye la..kelapa mude...kopek punye kopek...akhir nya dapat la jugak kopek kelapa nie...walau pun susah tapi kami puas aty...lepas 2 kami kene pergi ke tempat TASK yg ke-2...mase kami sampai...kami semua kene BOO....dengan group-group yang len...ye la...emg patot la kami kene macam 2...bab kami group last skali...lepas 2 kami diberi minum air dan setiap kumpulan mesti wakil kan seorang untuk menceritakan apa yang diorg dapat mase menjalan kan semua TASK...dan masa 2 lah kami tau yang diorang men taktik kotor...ade ke patot mase nk kopek kelapa 2 diorg da asah batu n diorang amik kelapa yang tue-tue je...pas 2 semua batu yang tajam-tajam diorang da buang dalam longkang..memang patot la kumpulan kami kalah...HUH!!!!!!geram betol la!!!!tapi tak ape...kami x kisah pon...ha...korang mesti nak tau kan tentang 1 kejadian yang aku cakap tadi kan...sebenar nya sorang budak perempuan group kami nie die pegang belot 2 kuat sangat sampai belut 2 mati....

Mase kami nk balik...kami ingat kan semua TASK da selesai...tapi ade 1 lagi tugasan yang perlu kami buat...ha...kali nie kami kene masok dalam sungai...yang nie dinama kan sebagai...pe ye...???aku da x tak ingat la...yang penting kami kene masok dalam air...hehehe...habis basah semua termasok kasut sekali...lepas 2 kami balik ke homestay dan mandi serta mengurus kan ape yang patut....lepas da mandi kami pegi makan dan dengar ceramah yang diberi kan oleh fasi....petang 2 kami ade aktiviti team building....macam-macam...aku kene buat macam dekat utem 2...KL tower la...KLCC la...macam-macam la...lepas 2 kami dibahagi kan kepada 2 kumpulan untuk aktiviti yang seterus nya...name nya aku tak tau la pulak...tapi group aku kalah...penat tau...malam 2 ade gerhana bulan...bes nya...aku dapat tengok tau...tapi malam 2 x banyak buat aktiviti bab fasi da terlebih bagi ceramah mase dekat surau...mase nak tido 2 kami sebilik sempat lagi buat tepok semangat...bes tau...lepas 2 bilik kami letak sheildtox ...yang sembur nyamuk 2...jadi...dapat la aku tido dengan tenang malam 2...esok pagi nak buat qiamullail...^_^ huhuhu....

No comments:

Post a Comment